zaterdag 16 september 2017 | 10.00-16.00 uur | Zoekeweg 7, Denekamp (Overijssel, NL)

Familie Kuiper, Denekamp

De veestapel van de familie Kuiper

Erik en Hermien Kuiper melken in Denekamp een zuivere jerseyveestapel van een 100-tal koeien, die van oorsprong geïmporteerd is uit Denemarken.

De goede voerefficiëntie en de hoge gehalten (met de daarmee gepaard gaande hogere melkprijs, tot 10 cent hoger dan gemiddeld) waren belangrijke criteria voor de keuze voor jersey. Maar wat voor de familie Kuiper vooral meespeelde, is het feit dat de melk van deze koeien zich uitstekend leent voor de bereiding van Italiaans ijs. Hun zelf bereide ijs won een tweede plaats op het NK en leverde, zeer recent, de eerste plaats op op het EK in Italië in de competitie voor het lekkerste ijs!

De jerseykoeien produceren in 305 dagen ongeveer 6.500 kilogram melk met 6,14% vet en 4,23% eiwit. De ervaring van Erik is dat de gehalten van de jerseykoeien stijgen in de verdere lactaties. De dieren krijgen overdag weidegang op de huiskavel van 10 hectare. In totaal bewerkt de familie Kuiper ongeveer 50 hectare.
De boerderij is het ouderlijk huis van de beroemde wielrenner Hennie Kuiper en daartoe is een uitgebreid museum ingericht dat, samen met de ijssalon en de speeltuin, jaarlijks duizenden bezoekers trekt.