zaterdag 16 september 2017 | 10.00-16.00 uur | Zoekeweg 7, Denekamp (Overijssel, NL)

Familie Krol, Hengstdijk

Familie Krol, Hengstdijk

Han en Myriam Krol uit Hengstdijk (Zeeuws-Vlaanderen) melken samen met hun zonen Niels en Lars een 600-tal koeien. Hun fokdoel is gebaseerd op economie. Ze streven naar productieve koeien die weinig arbeid vragen en gemakkelijk gezond blijven. Hiervoor kruisen ze met de beste stieren van verschillende rassen.

Iets kleinere koeien die ook in wisselende omstandigheden blijven functioneren, dat is de positieve ervaring die de familie Krol heeft met kruisen. De koeien produceren ruim 10.000 kg met 3,92% vet en 3,46 % eiwit, bij drie maal daags melken.

Han Krol

 

Bij de stierkeuze kijkt de familie Krol naar de individuele koe, op kruislingdieren komt vaak een hf-stier. Dieren die extra ondersteuning behoeven, krijgen op basis daarvan een kruisingspartner. Fleckvieh wordt gebruikt om kruisligging en breedte te verbeteren, brown swiss wordt ingezet voor betere uiers en benen, een jerseystieren zorgen voor kleinere koeien en worden ingezet op pinken. De hf-stieren zijn meestal hoge productie-verervers, maar ook bij de andere rassen kiest de familie Krol voor de hogere productie-stieren met als bonus de extra gezondheidskenmerken voortkomend uit de eigenschappen van die rassen.