zaterdag 16 september 2017 | 10.00-16.00 uur | Zoekeweg 7, Denekamp (Overijssel, NL)

Familie Bosgoed, Denekamp

Familie Bosgoed, Denekamp

Drie generaties Bosgoed: Jord (19 jaar), Herman (79 jaar), Walter (53 jaar)

Walter en Caroline Bosgoed uit Denekamp melken op hun melkfokveebedrijf circa 125 hoogproductieve koeien. Zoon Jord en opa Herman helpen ook regelmatig op de boerderij. Sinds 1996 kruisen zij op het bedrijf; het fokdoel is gericht op

  • een vruchtbare koe,
  • die probleemloos veel kilogrammen vet en eiwit produceert,
  • lang meegaat
  • en daardoor bijdraagt aan een hoog saldo.

Naast hf zet de familie Bosgoed jersey en brown swiss in als tweede en derde ras. Zij gebruiken het jerseyras vanwege de voerefficiƫntie, de hoge gehalten, het kleinere formaat en de flexibiliteit in het skelet. Zij kiezen voor het brown swissras vanwege de beste benen en klauwen en het hoge eiwitpercentage.

De gemiddelde 305-dagenproductie is ruim 9.800 kg melk met 5,04% vet en 3,91% eiwit, resulterend in een knap bedrijfsgemiddelde van 879 kg vet en eiwit per lactatie. Bij de keuze van de hf-stieren is een hoge Inet, beste gehalten, flinke bespiering, en een lange levensduur met goede gezondheidskenmerken belangrijk. Stieren als Tyson en Jeroen krijgen ruim baan in de veestapel.

Walter benadrukt dat het jongvee dat instroomt in de melkveestapel van beste kwaliteit moet zijn. Het vervangingspercentage over de afgelopen vier jaar was 17%. Het streven is om dit te verlagen naar maximaal 15%.